Waxråd  

Start BESTÄLL

 

 

Polering och Vaxning av bil 

Hur får jag en blank yta? Hur får jag det att hålla länge?!

Allt går om man vill.....(Ibland tar det mycket lång tid bara)

I

Då vi endast sysslar med lackförsegling och har liten erfarenhet av vaxer så har vi tagit råd av Stackens bilvård. Är er bil lackförseglad hos oss och ni efter 12 månader inte vill göra en Resealant, utan vill sköta er ögonsten själva så har ni nu bästa möjliga utgångsläge. Ni ska då inte använda er av någon form av rubbing eller clener, då det kan skada förseglingen. Ett bra vax kan inte återskapa liv i förseglingen men det kan stoppa åldrandet och fylla igen microrepor. (Dock bör ni vaxa 2 ggr om året.)

 För er som inte har förseglig kan följa dessa råd mer ingående.

Man bör ha som tumregel att vaxa sin bil åtminstone två gånger om året. Förslagsvis vår och höst. Då har du ju ett bra vaxskydd när vintern gör sitt intåg med slask, salt och kyla.
BILBRÖDERNA och Stacken ger tips och råd så du kan göra en lyckad vaxning av din bil. 
  • Förberedelser 
  • Polering 
  • Vaxning 

 

Förberedelser

Det man behöver för att vaxa bilen är kemikalier, polertrasor, vatten på sprayflaska, gott om tid, bra belysning och en renstädad plats att stå på. Du kan även ha hjälpmedel som polermaskin och därtill hörande polerrondeller och lamullshätta.

Bilen bör inte stå i direkt solljus eftersom lacken får inte heller vara för varm när du behandlar bilen. (Lämplig temperatur är mellan +10° och +25°C.)
 

Börja alltid med att väldigt noga tvätta bilen med bra avfettningar. Du ska få bort vägsmuts såväl som fläckar av asfalt och tjära. Använd ett lämpligt avfettningsmedel för att få lacken ren och ta bort gammalt vax (se våra tvättråd). Efter det så torkar du av bilen och inspekterar lacken. Nu är lacken ren från de föroreningar som du kan tvätta bort.

 

Innan du börjar polera så gnid in alla gummi och vinyldetaljer med ett vinylglansmedel.
Detta gör att vaxstänk på dessa detaljer blir lätta att torka bort efteråt.

 

Polering

Om lacken är matt och glanslös beror det oftast på oxidering. Man kan i dessa fall använda sig av: Lackrengörare, cleaner, rubbing eller polish.

Det finns olika effektivitets grad på dessa medel. Man får prova sig fram till det man tycker är bäst.

 

Man bör dock inte använda kraftigare medel än man behöver, eftersom behandlingen naturligtvis slipar ner lite av den friska lacken också. Generellt sett så kan man säga att en rubbing är det kraftigaste medlet, sedan kommer cleaner och lackrengörare, därefter polish.

 

Bra medel finns hos BILBRÖDERNA

Om du maskin polerar så ska du tänka på att vara försiktig vid kanter och hörn så att du inte polerar bort all färgen där. Var även försiktig så att du inte bränner lacken.
En bra cleaner ska ge en blank yta och inga polerrosor.

Ibland så får man kanske göra ytterligare en behandling med en polish som inte innehåller så mycket slipmedel för att få bort de polerrosor som uppstod under förra momentet.

 

Vaxning

Nästa steg blir att lägga på vaxet. Det finns idag mycket effektiva flytande hårdvax. Vi på BILBRÖDERNA ska inom snar framtid även ha olika typer av vaxer till försäljning. (dock så kommer vi inte heller i framtiden att själv vaxa några kundbilar). Dessa applicerar man med en polertrasa och låter torka ca 10 minuter (eller efter tillverkarens inrådan).

Sedan är det bara att polera bort överflödigt vax, och man har ett vaxskydd på bilen.
Använd inte för mycket vax. Det brukar i regel bara gör det jobbigare att polera bort, risken att du får en flammig yta är då också överhängande. Det räcker oftast med ett mycket tunt lager.
Själva vaxningen polerar inte och ger ingen extra glans åt lacken. Därför är det viktigt att man har gjort föregående moment ordentligt. (detta gäller inte förseglade bilar)

Vaxets uppgift är att skydda den ytan som du skapade i poleringsmomentet.

Det finns även så kallade latmansvaxer. Det är medel som både rengör, polerar och vaxar i ett arbetsmoment.

 

(Notera att detta bara är råd. Ni ska givetvis även ta del av tillverkarens anvisningar.)

Vi önskar er lycka till.

(Detta är samma bil som ovan. Dock lyckades han inte med vaxningen,,,,, så han lämnade in bilen till oss och fick den lackförseglad.)

Skicka beställning till: order@bilbroderna.se   >HUR BESTÄLLER JAG<   Övriga ärenden: info@bilbroderna.se